Diş Ağrısı Nedir? Neden Olur?

Gösterim: 253

Diş Ağrısı Nedir? Neden Olur? Ne İyi Gelir?

Dişlerde çürük oluşumu, diş minesindeki deformasyon ya da diş etinin iltihaplanması gibi sebeplerden oluşan ağrı türüdür. Diş ağrısı hemen hemen herkesin hayatının bir döneminde yaşadığı bir rahatsızlıktır. Genel kanı diş ağrısının basit bir ağrı olduğu düşüncesidir. Diş ağrısı ilk aşamada hafif seyrettiğinden çoğunlukla fazla dikkate alınmaz. İlerleyen süreçte ağrı kendiliğinden geçmediğinden ve giderek şiddetini arttırdığından, diş hekimine başvurmak zorunda kalırlar. (Bakınız: Diş Ağrısı)

Diş ağrısının teşhisi konulup tedaviye başlanmaz ise geçmesi beklenmemelidir. Ağrıyan dişler genellikle dolgu, kanal tedavisi ve kök ucu iltihaplanmışsa apikal rezeksiyon gibi tedavilerle kurtarılabilmektedir. Ayrıca diş ağrıları bilinçsiz ağrı kesici kullanımının en sık görüldüğü ağrı türlerinden biridir.

Diş Ağrısına Neler Sebep Olur?

  • Diş minesinde meydana gelen deformasyon
  • Diş eti hastalıkları enfeksiyon ve iltihaplanma
  • Dişlerin çürümesiyle başlayan apseler
  • Ağız dışında oluşan sinüzit gibi rahatsızlıklar
  • Gömülü kalan dişler (genelde yirmilik dişler ve köpek dişleri)

Yukarıda sağdığımız maddelerden en sık rastlananı diş çürükleridir. Toplumun yaklaşık % 97 sini etkileyen diş çürüklerinin sebepleri birbirinden farklı olabilmekle birlikte yaygın sebep ağız hijyenin sağlanamamasıdır. Yetersiz ağız hijyeni sebebiyle şekerli ve karbonhidratlı besin artıkları nedeniyle oluşan bakteriler asitli bir ortam oluştururlar. Bu asitli ortam dişin koruyucu yüzeyini zayıflatıp çürüğe sebebiyet vermektedir. 

Diş Ağrısının Gelişimi

Yemek Sırasında Ya Da Yemekten Sonra:

Yemek esnasında veya  yemek sonrası dişte veya diş çürüğünün neden olduğu boşluklarda yiyecek artıkları yüzünden oluşan ağrılardır. Bu tür diş ağrısının oluşma sebebi yiyecek artıklarının ağız içinde beklemeleri nedeniyle asit üretmesi ve buna bağlı olarak diş sinirinin olumsuz etkilenmesidir.

Bu ağrı türünde gargara yapmak ve diş fırçalamak ağrıyı hafifletir. Ancak diş hekimine giderek diş ağrısına sebep olan problemlerin giderilmesi kalıcı çözüm olacaktır. Diş hekiminiz sağlıklı diş ve diş eti için doğru diş fırçalama ve diş ipi kullanımı konularında mutlaka sizi yönlendirecektir.

Dinmeyen Diş Ağrısı:

Bu tür ağrılar uzun süreli olmakla birlikte geceleri şiddetini arttırdıkları bilinmektedir. Bu tip bir diş ağrısının oluşması ilerlemiş bir diş çürüğüne işarettir. İlerlemiş çürük pulpaya ulaştığı için ağrı şiddetli yaşanmaktadır.

Diş sinirinin ölmesiyle birlikte apse oluşumu başlar. Apse oluşumu kök dışına doğru yayılarak çevre dokularda baskı oluşturur. Bu aşamada ağrı daha da şiddetlenir. Tedavi edilmediğinde iltihabın artmasıyla birlikte dişin çevresinde veya yüz bölgesinde şişlik gözlenir. Bu aşamada diş ağrısının dindirilmesi daha zordur. (Bakınız: Diş Apsesi)

Özellikle gece saatlerinde hormonal değişikliğe bağlı genişleyen damarlar zaten dolaşım bozukluğu olan çürük dişteki basıncı iyice arttır. Artan basınç diş siniri üzerinde ağrıya sebep olur. Bu ağrılar diğer dişlere de yansıyabilir. Bu sebeple mutlaka diş hekimine gidilmeli ve tedaviye başlanmalıdır. Genellikle antibiyotik kullanımı, diş çekimi veya dişi kurtarmaya yönelik apikal rezeksiyon gibi tedaviler yapılmaktadır.

Diş Kırılması Sonrası Diş Ağrısı

Yaralanma Yüzünden Meydana Gelen Diş Ağrısı

Bu tip diş ağrıları yüz bölgesine, çene kemiğine veya doğrudan dişlere alınan fiziksel darbeler sonucu oluşan travmatik ağrılardır. Gelen darbeye bağlı olarak diş kırılması veya dişte çatlak oluşabileceği gibi, dişin tamamen düşmesi de söz konusu olabilir.

Bu tip kazaların ardından hemen diş hekimine gidilmelidir. Kırılan diş parçaları veya diş kökünden çıkmışsa çıkan dişte üst kısmından tutularak uygun koşullarda doktora ulaştırılmalıdır.

Uygun koşullardan kasıt sütün içinde ya da fizyolojik serumun içinde tutularak getirilmesidir. Kaza şartlarında bunları sağlamak zor olduğunda kırık dişi kuron kısmından tutarak yabancı maddelerden arındırmalı ve kendi yanağı içine alarak doktora ulaşması gerekir.