Diş ağrıları genellikle diş etlerinin iltihaplanması, diş çürümesi, diş minesinin aşınması veya bunlara benzer sebeplerden kaynaklanır. Diş ağrısı, neredeyse herkesin yaşamının bir veya birden fazla döneminde yakındığı bir rahatsızlıktır. Genel kanaat, diş ağrılarının basit ağrılar olduğu yönündedir ve bu sebeple dayanılmaz hale gelinceye kadar diş hekimine gitmek genellikle ertelenir. Ayrıca yine aynı kanı sebebiyle bilinçsiz ağrı kesici kullanımının ve çeşitli yöntemlerin en sık görüldüğü ağrı türlerinden biridir. (Bakınız: Diş Ağrısı Neden Olur?)
Diş Ağrılarının Sebepleri:
- Diş minesinin aşınması
- Diş eti hastalıkları (Bakınız: Diş Eti Hastalıkları)
- Diş çürükleri ve diş apseleri (Bakınız: Diş Apsesi)
- Gömülü Dişler (yirmilik dişler) (Bakınız: 20'lik Diş Çekimi)
- Sinüzit gibi ağız dışı hastalıklar olarak sıralanabilir.
Diş ağrıları nedenleri arasında en sık görülen diş çürükleridir. Toplumun %97’sinde diş çürüklerine rastlanmaktadır. Bu durum özellikle yetersiz veya kötü ağız hijyeninden kaynaklanır. Ağız içine yerleşen bakteriler şekerli ve unlu yiyecek kalıntıları ile asit oluşturur ve bu da dişin koruyucu tabakasını zayıflatarak çürüklere sebep olur.
Diş ağrıları genellikle zonklama biçiminde ve son derece rahatsız edici olarak hissedilir. Ağrı gittikçe şiddetlenir ve bazen dayanılmaz bir hal alır. Özellikle apse gibi iltihabi bir durum mevcutsa dışarıdan fark edilecek kadar şişliklere sebep olabilir. Sıcak – soğuk hassasiyeti ve dişe bastırınca hassasiyet artar. Dişlerde minik kırılmalar görülebilir.
Diş ağrısı başladığında zaman kaybetmeden bir diş hekimine gitmekte yarar vardır. Çünkü diş ağrısı sebeplerinden de anlaşılacağı gibi, ağrı kendi kendine geçme özelliği göstermez ve tedavi gerektirir.
Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?
- Kesinlikle ağrıyan diş üzerine ASPİRİN ya da herhangi bir ağrı kesici ilaç uygulanmamalıdır. Kimyasal yapıları sebebi ile bu gibi ilaçlar dişetinde ve çevredeki yumuşak dokularda tahrişlere sebep olabilmektedir. Bu da diş ağrısının yanında ekstra bir ağrının oluşmasına sebep olacaktır.
- Ağrıyan diş üzerinde ve dişlerin arasında bulunan gıda artıkları, diş fırçası ve diş ipi kullanılarak temizlenmeli ve yarım su bardağına yarım çay kaşığı tuz ilave ederek karıştırılmalı ve bu tuzlu su ile ağız iyice çalkalanmalıdır.
- Diş hekimine gitmeden önce ağrı kesici bir ilaç alınabilir.
- Eğer iltihap nedeni ile yüzde şişlik oluşmuşsa o bölgeye soğuk kompres yapılmalıdır.
- Diş üzerinde çürük nedeni ile oyuk oluşmuşsa buraya çok az karanfil yağı (eugenol) emdirilmiş pamuk konulabilir. Eugenol ağrının hafiflemesini sağlayacaktır. Ancak, bu işlemi yaparken eugenol ün diş etine sızması önlenmelidir. Çünkü karanfil yağı da yumuşak dokuları tahrip edici özelliğe sahiptir.
- Bir an önce diş hekimine başvurulmalıdır.
Diş Ağrısı Neden Hep Gece Başlar:
Geceleri şiddetini artıran genellikle pulpaya geçmiş ileri derecede çürümüş bir dişin iltihaplanmaya başlamasıyla ortaya çıkabileceğini belirten Diş Hekimleri; iltihabın ise diş sinirinin ölmeye başlaması ile oluştuğunu söyledi. İltihabın kök dışına doğru yayılmaya çalışmasıyla dokularda baskı ve bu nedenle ağrı oluştuğunu vurgulayan Diş Hekimleri, “Bu durum diş hekimliğindeki en şiddetli ağrıdır. Şiddetli ağrının bilhassa gece oluşmasının sebebi; gece saatlerinde hormonal farklılıklar nedeniyle damarlarımızın genişlemesidir. Kök ucundaki iltihap dişte dolaşım bozukluğu oluşturur ve bu durum basınca neden olur. Basınç diş içindeki sinirler üstünde ağrı yapar” ve bu ağrı diğer dişleri de etkileyebilir. (Ayrıca Bakınız: Diş Ağrısı Blog)
Hamilelikte Diş Ağrısı Nasıl Geçer?
Kadınlar hamile olduğunda, ağrı kesiciler, antibiyotikler ve herhangi bir ilaç kullanmak konusunda tedirgin oluyorlar. Hamilelik durumda diş ağrısının geçmesi için ilaç kullanamıyorlar. Diş ağrısı başladığında neredeyse tüm kafa bölgesini etkisi altına alır ve geceleri ağrı daha da şiddetlenir. Tam da bu yüzden hamilelik öncesi ağız ve diş sağlığı kontrolü yaptırmak en akıllıca karar olacaktır. Çünkü hamilelik döneminde diş ağrısının önüne geçecek olan çekme işlemi veya kanal tedavisi dolgu gibi işlemlerin yapılması zor olacaktır.
Jinekologlar ve diş hekimleri bebek sağlığı açısından bir çok tedaviyi sakıncalı bulacakları için geçici ve alternatif yöntemler sıkça araştırma konusu olmaktadır. Hamilelikte diş ağrısı olması durumunda bol su tüketimi önerilirken en önemlisi ağız hijyeninin tam yapılmasıdır. Doğru diş fırçalamanın yanı sıra diş ipi ile derinlemesine temizlik yapılması birçok diş probleminin oluşmasını engelleyecektir.
Hamilelikte diş ağrısının artmasını önlemek için ağrı bölgesinde herhangi bir çiğneme yapmaması yararlı olacaktır. Yine ağrı bölgesinde şoklama etkisi yaratacak sıcak soğuk geçişlerine dikkat edilmesi ağrı şiddetini azaltmaya yardımcı olacak tedbirlerden biridir. Bu gibi öneriler ile ağrının tamamen ortadan kaldırılması mümkün olmasa da hamilelikte diş ağrısını azaltmaya yardımcı olacaktır.
Yazının Tamamı: https://www.dis-agrisi.gen.tr/hamilelikte-dis-agrisi-nasil-gecer/