Fissur Örtücü Nedir?
Birçok farklı sebepten ötürü dişlerimizde çürükler oluşabilmektedir. Çürümeye en yatkın dişlerimiz ise ağzımızın arka tarafında bulunan azı dişlerimizdir. Bu dişlerin üst yüzeyi (çiğneme yüzeyi) öndeki dişlerimizden farklı olarak daha girintili çıkıntılıdır. Yiyecek parçaları, dişlerden iyi temizlenmediği durumlarda bu çukurlarda birikerek çürükleri oluşturur. Azı dişlerimizin üst yüzeyindeki girintili-çıkıntılı çatlaklara “fissür” adı verilir.
Dişlerimizi ne kadar fırçalarsak fırçalayalım bazı durumlarda çürük oluşumunun önüne geçemeyebiliriz. Çünkü diş fırçaları dişin her noktasına ulaşabilecek şekilde tasarlanamazlar. Bu noktalarda oluşan fissürler de çürükleri meydana getirir. Ancak diş aşısı (fissür örtücü) dediğimiz uygulama ile bu fissürlerin yani diş yüzeyindeki küçük olukların üzerini kapatarak pürüzsüz, koruyucu bir bariyer oluşturarak çürük oluşumunu engelleyebiliriz. Çocuklarda özellikle azı dişlerine uygulanan fissür örtücü işlem, çürük oluşumuna sebep olabilecek girinti ve oluklara dolan besin birikimini önleme amacıyla yapılır.
Fissür Örtücüler Kimlere Uygulanır?
Fissur çürükleri çocuklarda ve gençlerde daha kolay oluşur, bu nedenle özellikle daimi dişleri yeni sürmüş çocuklara uygulanmalıdır.
Diş üzerinde herhangi bir aşındırma işlemi yapılmadığından ağrısız bir işlemdir ve sadece birkaç dakika sürer.
Bazı durumlarda ise dişin çiğneyici yüzeyinin bir kısmında çürük oluşmuştur diğer kısımlar ise sağlamdır. Bu durumda çürük olan bölgeye dolgu yapılır ve kalan sağlam fissurleri çürüğe karşı korumak için fissur örtücü uygulanır.
Azı dişlerinin çiğneme yüzeyinde pit ve fissür denilen girinti ve çıkıntılar vardır. Fissür örtücüler dişlerin çiğneme yüzeylerine uygulanan akıcı kıvamda sertleşen bir çeşit dolgu maddeleridir.
Fissür Örtücüler Çürüğü Nasıl Önler?
Çocuğunuz dişlerini her gün fırçalayıp diş ipi kullansa bile, dişlerin üzerindeki girinti ve çıkıntılara bu temizleme ajanları ulaşamaz.Yiyecek artıkları ve bakteriler bu girintilere yerleşip diş çürüğü oluşturma tehlikesi yaratırlar. Fissür örtücüler akışkan kıvamda oldukları için fissürlerin en derin noktasına kadar ilerlerler. Dolayısıyla fissürler tamamı ile en derin noktasına kadar kapanır fissür sealantlar bu bölgeleri tıkayarak yiyecek artıkları ve bakterilerin yapışmasını imkansız kılarlar. Bakınız: Çocuklarda Diş Fırçalama
Fissür Örtücüler Ağızda Kalma Süresi?
Fissür örtücüler zamanla aşınabilir, buna rağmen yıllar sonra bile %85-90 oranında dişler üzerinde kaldığı yapılan çalışmalarla ispatlanmıştır. Diş gıcırdatma ve sert gıdaların sıkça tüketilmesi Fissür Örtücülerin daha çabuk kırılmasına ve dişlerin üzerinden düşmesine sebep olabilir. Fissür Örtücülerin diş minesine bağlanma kuvveti, uygulama sırasında ne kadar iyi olursa diş üzerinde kalma ömrü de o kadar uzun olur. İdeal Fissür Örtücü uygulamasında en etkili faktör çocuğunuzun uyumudur. Her şeye rağmen eğer Fissür Örtücü düşerse, çocuğunuzun dişi daha önce hiç Fissür Örtücü uygulanmamış bir dişten çok daha fazla çürüğe karşı dirençlidir. Fissür Örtücü düştükten sonra eğer 6 ay içerisinde fark edilip tekrar uygulanırsa çürüğe karşı koruma devam edecektir. Tüm bu faydalarına rağmen çocuğunuz ağız hijyenine dikkat etmez ve rutin diş hekimi kontrollerine getirilmez ise dişlerini çürükten korumak hemen hemen imkansızdır.