Dikişsiz İmplant Tedavisi Nedir? (Surgical Guide İmplant)
Günümüzde diş hekimliğinde cerrahi kesileri azaltarak başarı oranını yükselten tekniklere ağırlık verilmektedir. Bu prensibe bağlı olarak cerrahi tedavi grubuna giren diş implantı tedavilerinde de bazı yenilikler uygulama olanı bulmuştur. Dikişsiz İmplant Tekniği (Seamless Implant Surgery) bu yeni tedavi belirli şartlar sağlandıktan sonra hastalara uygulanabilmektedir.
Dişeti kesilmeden ve dikiş atılmadan implant yapılmasına Yönlendirilmiş (Guided) Flepsiz ve Dikişsiz İmplant tedavisi de denilir. Bu işlemde yumuşak dokular zarar görmeden implant cerrahisi gerçekleştirildiği için iyileşme daha hızlı ve daha konforlu olmaktadır. Dikişsiz implant tedavisi için normal şartlarda kullanılan standart bir panoramik röntgenden elde edilen ölçümlerle kemiğin enini ve boyunu gösteren iki boyutlu görüntüler elde edilir. Standart implant tedavisinde (Bakınız: İmplant Tedavisi) bu yeterli iken Dikişsiz İmplant Ameliyatında (Surgical Guide İmplant) ilave kemik ve dişeti analizi gerekir. İmplantın hangi boyutta olacağı, yönü ve uygulanacağı bölgeyi tayin etmek için 3. boyutlu bir görüntülemeye ihtiyaç olmaktadır. Bu durumda dikişsiz implant tedavisinde kritik önemi bulunan "Dişeti Ölçümü" ve "Kemik Ölçümü" tıbbi cihazlar ve aletler ile belirlenir. Son olarak gerektiğinde alınan 3 boyutlu tomografik görüntü sayesinde tüm analizler tamamlanarak "Dikişsiz İmplant Tekniğine" karar verilebilir.
Dişeti ve kemik ölçümleri sayesinde üç boyutlu olarak dişeti ve kemiğin derinliği ve çapı da belli olmaktadır. Dikişsiz implant operasyonu sayesinde, diş etinin çok defa kesilmesine ve aşırı kanatılmasına ihtiyaç kalmaksızın implantın nereye, hangi boyutta ve hangi açı ile yerleştirilebileceği en doğru şekilde belirlenebilmektedir.
Tecrübeli cerrahi el gerektiren, dikişsiz implant operasyon tekniğine, günümüzde yeni tanıştığımız için yeni nesil cerrahi teknik de diyebiliriz. Bu işlem için Kapalı Cerrahi olarak da adlandırılabilir. Bu sayede uzman diş hekimleri olan çene cerrahları hastanın ağız yapısını tamamen analiz edebilmekte ve yapacakları işlemleri büyük dişeti kesileri olmadan da operasyon öncesinde planlayabilmektedirler.
Dikişsiz İmplant Tedavisi Kimlere Uygulanabilir?
Dikişsiz implant tedavisi, gerek hasta gerekse doktor açısından en pratik implant cerrahisi tekniklerinden biridir. Çok daha az seans gerektiren dikişsiz implant tekniği, kısa iyileşme süresi ve düşük enfeksiyon riskiyle başarı oranını da yükseltmektedir. Nitekim dikişsiz implant tedavisi kimlere uygulanabilir sorusu da diğer cerrahi implant tekniklerine göre daha geniş bir hasta profilini kapsamaktadır.
Dikişsiz implant ameliyatı için genel anesteziye ihtiyaç yoktur. Aynı şekilde ciddi bir cerrahi müdahale söz konusu olmadığı için hastanın ciddi bir genel sağlık sorunu yoksa dikişsiz implant ameliyatı olması bir sakınca içermez. Dikişsiz implant tedavisi öncesinde yapılan muayenede hastanın çene kemiğinin yapısını kontrol etmek önemlidir. Çene kemiği yapısının uygun olduğu her durumda dikişsiz implant tedavisi yapılabilir.
Cerrahi Kılavuz İle Dikişsiz İmplant (Implant Guided Surgery)
Diş hekimliğinde hızla gelişen yeni görüntüleme teknolojileri sayesinde özellikle diş implantı gibi cerrahi tedavilerde yeni teknikler kullanmaya imkan vermiştir. Cerrahi İmplant Klavuzu (Implant Guided Surgery) dediğimiz bu teknik tomografiden elde edilen 3 boyutlu görüntü sayesinde oluşturulan cerrahi implant şablonun implant yerleşiminde kullanımına dayanır. 3 boyutlu oluşturulan implant rehberi sayesinde (kullanımı görsellerde mevcut) implant pozisyonu ameliyat süresince değişmez. İmplant pozisyonu kılavuz (guide) sayesinde bilindiği için ameliyat başlamadan protezlerin tasarlanmasına ve yapımına başlanabilir.
İmplant Rehberi (Implant Guide) Neden Kullanılır?
İmplant kılavuzları tedavi için konum yön belirlemekle birlikte çene kemiğine yerleştirilecek implantların pozisyonlarını belirlemek için kullanılır. 3 boyutlu oluşturulmuş implant rehberi sayesinde kullanılacak implantın mevcut dişlere göre tüm açılardan en ideal şekilde konumlandırılmasında diş hekimine büyük kolaylık sağlar.
Ayrıca Rehberli implant cerrahisi geleneksel implant cerrahisi ile kıyaslandığında diş implantının nihai pozisyonu ile ilk başta planlanmış pozisyonu arasındaki farkı minimize etmektedir. 3 boyutlu kılavuzlu implant tedavisi cerrahi süresini kısaltmakla birlikte bilgisayar destekli protez diş yapımında da kolaylık sağlamaktadır. Dikişsiz İmplant cerrahisinde 3 boyutlu bir şablonun kullanma gerekliliği analizler sonucunda diş hekimi tarafından belirlenmektedir. (Ayrıca Bakınız: Hızlı İmplant Tedavisi)