İmplant Diş Tedavisi

Gösterim: 65886

İmplant Fiyatları, İmplant Ankara

Eksik dişler hem sağlık hem de kozmetik açıdan sorun oluşturuyor. gelişen teknoloji diş hekimliğinin de işine yaradı. Geleneksel olarak kullanılan köprü ve proteze alternatif olarak implant diş tedavisi geliştirildi. Peki implant fiyatları nasıl belirleniyor?

Eksik dişlerin tedavisinde en çok tercih edilen İmplant Diş Fiyatları Ankara; 2024 yılı için 13.975 TL KDV dahil olarak 1. grup illerde TDB tarafından belirlenmiştir. İmplant diş fiyatları 2024 yılında döviz kuruna ve kliniklerin fiyat politikalarına göre değişiklik gösterecektir. Ülkemizde kullanılan implantlar çoğunlukla ithal olduğu gibi son yıllarda yerli implant markalarının piyasadaki etkinliği artmaktadır.

İmplantın tarihsel sürecine baktığımızda günümüzdeki anlamdaki kullanımı 20. Yüzyılın başlarında olmuştur. Sadece uzay kapsüllerinde kullanılan titanyumun özgül ağırlığının kemiğe çok yakın olduğu görülmüş ve tıp alanında kullanımının önü açılmıştır.

Diş hekimliğindeki kullanımı titanyumun çene kemiğine uyumlu olması sebebiyle hızla artmıştır. Eksik dişlerin tedavisinde doğal dişe en yakın çözümü dental implantlar sağlamaktadır. Titanyum diş implantlarının yüzeyi, yumuşak doku ve kemikle uyumlu olacak şekilde yüzeyi pürüzlendirilmekte kemik ile uyumu en üst düzeyde gerçekleşmektedir. Titanyum diş implantları ilk dönemlerinde farklı şekillerde üretilse de günümüzde silindir şeklinde ve vida formundaki implantlar tercih edilmektedir. Çene kemiği yeterli olan sistemik hastalığı veya kanını pıhtılaşmasına engel hastalığı olmayan herkese implant yapılabilir. Son günlerde çokça bahsedilen hızlı implantlar ve fiyatları (Anında implant, 72 saatte implant) yani üst yapının birkaç gün içinde yüklenildiği implantlar hemen yükleme teknolojisiyle üretilmektedir. Hızlı implant tedavisi belli koşullarda uygulanabilmektedir. Bu implantların yapısı farklı olduğu için fiyatları da biraz daha yüksek olmaktadır. (Bakınız: İmplant Fiyatları 2024'de Nasıl?)

 

İmplant Tedavisi Nedir?

İmplant tedavisi çeşitli nedenlerle eksilen dişlerimizi doğal dişlere en yakın şekilde tedavi etmemize imkan veren yapay diş köküdür. Titanyumun yüksek kemik uyumuna ek olarak üretim aşamasında yüksek teknoloji ile yüzeyi pürüzlendirilerek kemikle kusursuz birleşimi amaçlanmaktadır. Titanyumdan üretilen implantlar çeşitli boy ve çaplarda üretilmekte, diş hekiminiz muayene sırasında uygun olan implantı belirlemektedir. İmplant tedavisi geleneksel köprü ve protezlerle yapılan tedavilerle kıyaslandığında daha iyi konuşma ve çiğneme fonksiyonu sağlar. 

Bugün implant tedavisi yüksek başarı oranı ve güvenilirliği ile en çok çalışılan diş tedavilerinden biri olmuştur.

 

İmplant Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?

İmplant tedavisi; Diş eksiği olan hastalarda diş hekimi muayenesi, röntgen ve tomografi incelemeleri sonucunda implant için bir engel yoksa implant tedavisine başlanır. İmplant tedavileri genellikle lokal anestezi ile yapılır. Sedasyon ve genel anestezide özel durumlarda uygulanabilmektedir. Dilerseniz implant diş nasıl yapılır? madde madde ilerleyelim.

  • Önce hastadan radyografiler (panoramik röntgen, tomografi) alınır.
  • Diş hekimi radyografileri inceleyerek; çene kemiğinin durumunu, genişliğini, yoğunluğunu ve implant bölgesine yakın boşlukları, sinir geçişlerini tespit eder.
  • Bu ilk muayene ve incelemeden sonra uygulanacak implant ölçüsüne karar verir. Bu aşamada hastayla birlikte kullanılacak implant markası da belirlenir.

İmplantların yerleştirilmesinde farklı yöntemler uygulanmaktadır.

 

Klasik Cerrahi Yöntem

  • Klasik cerrahide İmplant belirlendikten sonra anestezi altında tedaviye başlanır.
  • Diş eti bir kesi ile açılır sonrasında çene kemiğine implant yuvası açılır.
  • Açılan yuvaya vida formundaki titanyum implant doğru kuvvetle çevirerek yerleştirilir.
  • Sonra diş eti kapatılarak 2-4 ay iyileşme sürecine geçilir.
  • İyileşme süreci sonunda implant tekrar açılır ve iyileşme başlığıyla kısa bir süre bekledikten sonra üst yapısı hazırlanarak tedavi tamamlanır.

 

Tek Aşamalı Yöntem

Nispeten yeni olan bu tekniğin en büyük farkı ikinci cerrahi işleme gerek kalmamasıdır. Tek aşamalı implant operasyonunda implant yerleştirildikten hemen sonra diş eti için iyileşme başlığı da kullanılır. Bu yöntemde iyileşme başlığı görünür halde bırakılarak iyileşme sürecine geçilir.

Bu teknikte de implantın üst yapısına geçilmeden iyileşme süresi gereklidir. Ayrıca implant üstü klasik yöntemdeki gibi kapatılmadığından, ağız hijyeninin sağlanamadığında gıda ve diğer maddelerin yol açacağı sorunlar enfeksiyona sebep olabileceği göz ardı edilmemelidir.

 

İmmediat İmplant

Dişin çekilmesinin hemen ardından implant uygulanması tekniğidir. Çoğunlukla ön dişlerde travmatik olmayan diş çekimlerinin ardından uygulanır. Bu yöntem hem hasta hem doktor için pratik olmasıyla öne çıkmaktadır.

Bu yöntemde implant çekim boşluğuna yerleştirildiği için kesi ve dikiş olmaması büyük avantajdır. İmmediat implant yapılacak dişte enfeksiyon olmaması gerekir. İmplant olacak bölgedeki kemik durumu iyi olmalıdır. Gerekirse implantın çevresine kemik tozu ilavesi yapılabilir.

 

Hızlı İmplant

Hızlı implant tedavisi, İleri teknoloji ve uzmanlık gerektiren bu tedavide 1 ila 3 gün içinde kalıcı dişlerin takılmasına imkân veren özel bir implant tipi ve özel implant parçacıkları kullanılır.

Doku dostu ve biyo uyumlu olan bu özel implantların protetik parçaları takılı olduğu için ağız içine ödem ve doku sıvısının tahliyesi kolaylıkla gerçekleşir, şişlik ve morarma neredeyse hiç olmaz.

Normal şartlar altında implantın yerleştirildiği bölgenin iyileşmesi ve protezin hazırlanıp yerleştirilmesi aylarca sürebilir. Fakat hızlı implant teknolojisi ile 72 saatte implant ve kaplama tedavisi bitirilebilmektedir. (Detaylı Bilgi: Hızlı İmplant Tedavisi)

 

Dikişsiz İmplant Tedavisi Nedir? (Surgical Guide İmplant)

Günümüzde diş hekimliğinde cerrahi kesileri azaltarak başarı oranını yükselten tekniklere ağırlık verilmektedir. Bu prensibe bağlı olarak cerrahi tedavi grubuna giren diş implantı tedavilerinde de bazı yenilikler uygulama olanı bulmuştur. Dikişsiz İmplant Tekniği (Seamless Implant Surgery) bu yeni tedavi belirli şartlar sağlandıktan sonra hastalara uygulanabilmektedir. (Detaylı Bilgi: Dikişsiz İmplant Tedavisi)

 

Köprülü İmplantlar: Estetik ve Fonksiyonel Bir Çözüm

Günümüzde diş sağlığı ve estetiği, gelişen teknolojiler sayesinde daha erişilebilir ve çeşitli seçenekler sunuyor. Bu seçeneklerden biri olan köprülü implantlar, hem estetik hem de fonksiyonel bir çözüm olarak ön plana çıkıyor. Köprülü implant, bir veya birden fazla diş eksikliğini gidermek için kullanılan, implantlar üzerine oturtulan sabit protezlerdir. Bu yöntem, özellikle birden fazla bitişik dişin kaybedilmesi durumunda tercih edilir. İmplantlar, çene kemiğine yerleştirilen titanyum vidalar olup, kaybedilen dişlerin köklerini taklit eder ve üzerine monte edilen köprülerle doğal diş görünümü sağlar. Köprülü İmplant Fiyatları 2024 yılı için TDB fiyat listesindeki "Kemik İçi İmplant (Tek Silindirik İmplant Ücreti Hariç)" 13.975TL üzerinden implant sayısına göre hesap edilebilir. Özel kliniklerde 2024 yılı itibarıyla köprülü implant fiyatları, uygulanan tedavi yöntemine ve kullanılan implant markası, kliniklerin lokasyonuna, uyguladıkları fiyat politikasına ve kullanılan malzemenin kalitesine göre farklılık gösterebilir.

 

Her Hastaya İmplant Uygulanabilir mi?

İmplant tedavisinde bir üst yaş sınırı yoktur. İmplant tedavisine engel sistemik hastalığı olmayan ve yeterli çene kemiği hacmine sahip bulunan yaşlı bireylerde de başarılı bir şekilde uygulanabilmektedir. Alt yaşta ise 18 yaş sınırı genel kabul görmektedir. Bunun sebebi kemik gelişiminin tamamlanmasıyla ilgilidir. Kemik gelişimi kızlarda 15 yaşından itibaren gerçekleşirken, erkekler de 17 yaşından sonra tamamlanmaktadır.

Genel sağlık durumu iyi olan ve implant yapımını engelleyecek sistemik hastalığı bulunmayan bireylere implant yapılabilmektedir. Bunun yanı sıra implant yapılacak bölgece yeterli kemik oranı ve kemik yoğunluğu tedaviye uygun düzeyde olmalıdır. Yeniden kemik oluşumunu engelleyen çeşitli kemik hastalıkları bulunan kişiler implant tedavisine uygun değildir. Bunun dışında diyabet hastalarına da dikkat edilmesi gerekir. Bu durumda ise kandaki şeker düzeyi belli bir seviyede tutularak implant tedavisi başarıyla yapılır. Yine dikkat edilmesi gereken grupta rutin kortizon kullananlarda gösterilebilir. Kortizon tedavisi alanlarda kemik yapısında bozulmalar olabileceği gibi enfeksiyona yatkınlıkta diğer dikkat edilmesi gereken durum olmaktadır. Sistemik hastalıklarda doktor ve diş hekimi ortak konsültasyona ihtiyaç duyabilir.

 

İmplant Yerleştirilirken Acı Duyar mıyım?

Cerrahi bir işlem olan implant tedavisi diğer cerrahi işlemlere göre daha kolay bir operasyondur. İmplant tedavisinde işlem bölgesi lokal anestezi ile uyuşturulduktan sonra hasta işlem boyunca hiçbir ağrı hissetmeyecektir. bir implantın yapım süresi 10dk civarında biten hızlı bir işlemdir. Diş çekimiyle kıyasladığımızda implant daha kolay bir cerrahi tedavidir. Çünkü diş çekiminde kemik ve işlem bölgesine yayılan bir baskı oluşur. (Bakınız; Diş Çekimi) İmplant'ta ise bu baskı yok denecek kadar azdır. Bu yüzden implant tedavisi sırasında acı duyulmadığı gibi hasta sadece makinenin çıkardığı sesi duyar. Anestezi etkisi geçtikten sonra minik bir ağrı beklenebilir. Hastalarda bu yüzden implant sonrası ağrı ne zaman geçer? sorusunu soruylar. Bu durumda da doktorununuz önerdiği ağrı kesici ilaçlar yeterli olacaktır. Ancak ağrı bir kaç gün içinde azalarak kaybolmadıysa tekrar diş hekiminize görünmeniz gerekir. İmplant tedaviniz kemik tozu ekleyerek veya sinüs kaldırma gibi ek operasyonları da içeriyorsa ağrı miktarı ve geçme süresi daha uzun olabilir. Diş hekiminiz tedavi sonrası gerekli bilgileri verecektir.

İmplantlar yukarıda anlattığımız gibi genellikle lokal anestezi ile yapılır. Ancak hasta isteği ve diş hekiminin tercihiyle genel anestezi kullanarak da yapılabilmektedir. Bu durumda tedavi anestezist eşliğinde yapılmaktadır. 


İmplantlar Yerleştirildikten Sonra Diş Protezlerim Takılabilir mi?

Evet. Gelişen implant teknolojileri sayesinde bazı durumlarda kısa süre içerisinde implant üstü protezler yüklenebilmektedir. İmplant tedavisiyle güzel bir gülümseye kavuşmanın zaman alacağını düşünebilirsiniz; işlerinizin yoğunluğu ve tedavi sürecinin uzunluğu gözünüzü korkutabilir. Eğer durum böyleyse sizin için bir müjdemiz var. Hızlı implant teknolojisiyle 1-3 günde hayalinizdeki gülüşe kavuşabilirsiniz. Hızlı implant tedavisi, İleri teknoloji ve uzmanlık gerektiren bu tedavide 1 ila 3 gün içinde kalıcı dişlerin takılmasına imkân veren özel bir implant tipi ve özel implant parçacıkları kullanılır.

Normal şartlar altında implantın yerleştirildiği bölgenin iyileşmesi ve protezin hazırlanıp yerleştirilmesi aylarca sürebilir. Fakat hızlı implant teknolojisi ile 72 saatte implant ve kaplama tedavisi bitirilebilmektedir. Hızlı implant tedavisi her hasta için uygun olmayabilir. Detaylı muayene sonrası herhangi bir engel yok ise bu tedavi tercih edilebilmektedir. (Bakınız: Hızlı İmplant Tedavisi)


Klasik implant tedavisinde implant üstü protez dişlerin yerleştirilmesi için implantın kemik ile tam kaynaşması (Osteointegration) sağlamak için eğer ileri uygulamalar yapılmamış ise 1-6 ay arası beklemek gerekmektedir. Bekleme süresi hastanın kemik durumu, yaşı ve sistemik bulguları gibi verilere bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Fakat bazı hastaların işleri gereği dişsiz bekleme yapamayacağı durumlarda iyileşme süresinde kullanabileceği geçici protez diş yerleştirilerek hastanın bu dönemi atlatması sağlanabilir. Bu gibi durumlarda kemik iyileşmesi tam olarak gerçekleşmediğinden implant üzerine baskı oluşturmamak gerekir. Bu tip bir tedavide diş doktorunuz gerekli uyarıları yapacaktır. (Bakınız: Diş Protezi)

 

İmplant Diş Bakımı ve Hijyeni Nasıl Yapılmalıdır?

Aslında implant dişlerin bakımı da doğal dişlerin bakımına benzese de bir kaç püf noktası bulunmaktadır. Ağız içindeki diş implantının vücut için yabancı bir madde olduğu düşünülürse bakımının en az doğal dişlerimi kadar önemli olduğu unutulmamalıdır. Aşağıda belirteceğimiz püf noktalara uyarsanız implantlarınızın başarısı için en önemli faktör olan ağız içi hijyenini kolaylıkla sağlarsınız. 

İmplant diş bakımınızın belki de en önemli noktası diş fırçasıyla ulaşamadığımız dip bölgeleri ve diş aralarını temizlemektedir. Diş araları ve diş eti çizgisinin altı mutlaka temizlenmelidir. Çünkü burada bekleyen yiyecek artıkları zamanla implantınıza zarar verir. Bu zor bölgeleri diş ipi ve diş aralarını temizlemek için üretilmiş diş arayüz fırçalarıyla kolaylıkla yapabilirsiniz. Yalnız diş fırçası ve diş ipi kullanımında kesinlikle sert hareketlerden kaçınmalı implant köküne zarar verecek aşırı baskılardan uzak durmalısınız.

Bir diğer konuda gargara kullanımıyla ilgili. Diş fırçası ve diş ipiyle yapılan mekanik temizlikten sonra ağız içerisindeki asidik ortam ve bakterileri temizlemek için gargara yapmak oldukça faydalı olacaktır. Ancak gargara seçimi çok önemlidir. Dişlerinize ve implant köküne zarar verebilecek bileşenlere sahip gargaralardan uzak durulmalıdır. Evinizde rahatlıkla hazırlayabileceğiniz tuzlu su gargaraları da bu konuda size yardımcı olacaktır. Başarılı bir implant tedavisi sonrasında ağız hijyenine dikkat ederek diş implantlarının çok uzun yıllar kullanıldıkları istatiksel bir veridir.

implant iyileşme süreci?

İmplantların Üzerine Protez Nasıl Yerleştirilir?

İmplantlar yerleştirildikten sonra kemikle entegrasyonu beklenir sonrasında sıra implant üzerine yapılacak diş protezine gelir. Diş protezlerinin metal destekli porselen, zirkonyum, e-max, monolitik zirkonyum gibi türleri bulunmaktadır. Hangi diş protezinin uygulanacağı implantın konumu, hastanın istekleri ve diş hekiminin tavsiyesi sonucunda belirlenmektedir. Diş kaplama türü seçildikten sonra ölçü alınarak protez dişin tasarımına geçilir. ölçü alma işlemi geleneksel olarak yapıldığı gibi artık çoğu klinikte dijital olarak gerçekleşmektedir. Diş üretildikten sonra prova aşamalarına geçilir. Bu aşamada protez diş geçici olarak yapıştırılır. Gerekli revizyonlar bittikten sonra implant üstü diş kaplamaları kalıcı olarak yapıştırılır. 

 

Eksik Her Diş İçin 'Bir' İmplant Gerekir mi?

Hayır. Eksilen dişlerin sayısı birden fazla ise implant uygulanacak bölgedeki kemik durumuna göre implant sayısı azaltılarak köprü şeklinde yapılabileceği gibi vakaya bağlı olarak her diş eksiği için bir implantta yapılabilir. Burada belirleyici olan hangi planlamanın hasta açısından daha doğru olacağıdır. Bu noktada diş doktorunuz tedavi planlamanızın ayrıntılarını ve nedenlerini size açıklayacaktır. 

Tedavi planlamanız yapılırken bir diğer unsurda implant tercihi ve tedavi yöntemidir. Bu tercihler yapılırken yaşınız, kemik durumunuz ve doktorunuzun önerileri belirleyici olmalıdır. İdeal implant seçimi ve tedavi yöntemi kullanılması durumunda implantların başarı oranı oldukça yüksektir. Başarısız olan implantlar genellikle tedavi sonrası 3-5 ay içinde belli olmaktadır. Başarısız olan implantlar alınarak bölgenin tekrar  iyileşmesi beklenir. İmplant bölgesinde yeterli kemik yoksa ek tedaviler uygulanır. İyileşme olduktan sonra yeniden implant tedavisi yapılabilir.

 

İmplant Diş Fiyatları Pahalı mıdır?

Maalesef, evet. İmplant tedavisinde kullanılan bileşenlerin çoğunlukla ithal olması, titanyum fiyatlarının yüksek olması ve implant üretiminin yüksek teknolojiye dayanması fiyatların yüksek olmasının ana unsurlarıdır. İmplant diş fiyatları ülkemizde zaman zaman oluşan döviz kurlarındaki istikrarsızlıktan olumsuz etkilemektedir. Yine de ülkemizdeki implant tedavi fiyatlarının Avrupa ülkelerine kıyasla ucuz olduğunu söylememiz gerekir. İmplant diş fiyatları 2023 yılında döviz kuruna ve kliniklerin fiyat politikalarına bağlı olarak 2500-15.000tl aralığında olacağını söyleyebiliriz. Fiyat skalasındaki bu genişlik implant markaları ve kliniklerin fiyat uygulamalarındaki farklılıktan kaynaklanmaktadır.

İmplant tedavisi fiyatları görece yüksek olsa da doğal diş kökünü taklit edebilmesi sayesinde diğer tedavi yöntemlerinin yetersiz kaldığı durumlarda imdadımıza yetişmektedir. Bir çok vaka da implanta alternatif olan tedavilerin (diş köprüsü) fiyatları daha yüksek olabilmektedir. Ancak bu geleneksel tedavilerin hiçbiri fonksiyon ve uzun ömürlülük olarak implant tedavisine rakip olamamaktadır.

Ülkemizde kullanılan implantlar ithal ağırlıklı olmakla birlikte yerli implant markalarının piyasadaki etkinliğini arttırdığını da gözlemlemekteyiz. Yerli üretimin implant fiyatlarına olumlu katkı yapacağı düşünülmektedir.(Bakınız: İmplant Fiyatları)

 

İmplant Tedavisinde Gözlenebilecek Riskler Nelerdir?

Eksik dişlerin tedavisinde en başarılı yöntem olan diş implantı tedavi sonrası dikkat edilmesi gerekenler yapıldığından başarı oranı çok yüksektir. Diğer diş cerrahi tedavilerinde bilinen risklerin dışında ekstra bir durum söz konusu değildir.

Erken dönemde alerji ve enfeksiyon riskleri ortaya çıkabilir. bu dönemde sigara kullanmak riski arttıracağı gibi iyileşme sürecini olumsuz etkileyebilir.

Uzun dönemde ise hasta kaynaklı aşırı yük bindirme, ağız hijyenin sağlanmamasına bağlı olarak iltihaplanmalar görülebilir. Başarısız implantlar genellikle ilk 6 ay içinde ortaya çıkmaktadır. Başarısızlık implant seçimi, cerrahi ya da hastanın yanlış uygulamalarından kaynaklanabilir.

 

İmplant Tedavisi Hangi Vakalarda Ne Avantajlar Sunar?

a) Alt çenede tam dişsizlik olduğu durumlarda: Genellikle hareketli protez kullanan bu hastalar protezin hareketinden kaynaklı vurmalara bağlı ağrılar yaşarlar. Yanı sıra çiğneme fonksiyonundaki sıkıntılardanda şikayet ederler. Tabi hasta fark edemese de bu şikayetler zamanla çene kemiğinde erimelere neden olur. Bu durumdaki bir hastaya uygulanan başarılı bir implant tedavisi tüm sorunları ortadan kaldırır. Ayrıca implant yapılan bölgede kemik dokusu artacağı için çene kemiğindeki azalmada önlenir.

b) Üst çenede tam dişsizlik olduğu durumlarda: Üst çenedeki protezler daha stabil olsa da yapıları gereği üst damağı kapattıkları için tat alma duyusuna engel olurlar. Yine yukarıda saydığımız şikayetler üst çene protezlerinde de olmaktadır. Hareketli protez yerine implant destekli sabit protez yapılarak tüm şikayetler ortadan kalkacağı gibi kemik yıkımıda engellenmiş olur

c) Birden çok diş eksikliği durumunda: Birden fazla dişini kaybetmiş hastalarda genellikle diş köprüsü veya kancalarla tutturulan parsiyel protez tedavileri uygulanırdı. Ancak bu tedaviler hem görüntü bozukluları hem de sağlam olan dişlerinde tedaviye katılması sebebiyle sorunlar çıkarmaktaydı. Bu tedavilerin bir diğer dezavantajı da çeşitli nedenlere bağlı olarak zamanla ortaya çıkan diş eti ve diğer uyum sorunları olmaktaydı. Diş köprüsü yerine yapılan implant tedavisi doğal diş köküne yakın bir çözüm sunduğu için bu sakıncaların hepsini ortadan kaldırmaktadır.

d) Tek dişini eksikliği durumunda:  Tek diş eksiliğinde yakın zamana kadar tek çözüm diş köprüsü tedavisiydi. Köprü tedavisindeki temel amaç eksilen dişin yerine komşu dişlerden destek alarak tekrar yerine konması işlemiydi. Diş köprüsü tedavisinin en büyük dezavantajı komşu dişlerinde küçültülerek tedaviye katılmasıydı. Bir diğer problemde protezlerde zamanla ortaya çıkan diş eti ve diğer uyumsuzluklardı. Tek diş eksikliği durumunda en ideal tedavi şekli olan implant tedavisinde bu sorunlar ortadan kalkmaktadır. İmplant tedavisi sağlam dişlerinize zarar vermeden tıpkı doğal dişiniz tekrar yerine gelmiş gibi fonksiyonel bir çözüm sumaktadır.


İmplant Tedavisinin Avantajları Nelerdir?

  • Daha iyi çiğneyeme fonksiyonu - İmplantlar doğal diş kökünü yapay olarak sağladığı için çiğneme fonksiyonu tam olmakta ve tedavi gören hasta her istediğini rahatlıkla yiyebilmektedir.
  • Estetik görünüm - İmplantlar eksik dişlerin yerine tekrar kök görevini yerine getirdiği için üst kaplaması doğal dişin aynısı gibi yapılma olanağı sunmaktadır. Üst yapısı iyi bir laboratuvar aşamasıyla üretildiğinde doğal dişten ayırmak neredeyse imkansızdır. Günümüzde yaygın olarak kullanılan dijital diş hekimliğinin sağladığı imkanlarla son derece estetik ve doğal diş kaplamaları implant üstlerine uygulanabilmektedir.
  • Özgüvenin geri kazanılması - Başarılı bir implant tedavisiyle dişleriniz hiç eksilmemiş gibi tekrar yerine getirildiğinden beraberinde daha mutlu bir sosyal hayatı da sağlamaktadır. Eksik dişlerden kaynaklanan konuşma ve görünüm bozukluğu tamamen ortadan kalkmaktadır. Titanyum implantlar iyileştikten sonra ağız içinde hissedilmezler ve yaşamınıza problemsiz devam edersiniz.
  • Sağlıklı ve dengeli beslenme - İmplantlar sayesinde çiğneme fonksiyonu eksiksiz olarak yerine getirildiğinden sağlıklı beslenmenize yardımcı olur.


İmplant Muayenesinde Neler Yapılıyor?

İmplant muayenesi öncelikle implant tedavinizi yapacak olan doktorunuzla görüşme şeklinde başlar. Bu görüşmede doktorunuz; yaşınız, istekleriniz, şikayetleriniz ve genel sağlık durumunuzla ilgili bilgi alır.

Sonrasında röntgen ve gerekiyorsa tomografi alınarak ağız içi muayene geçilir. Muayene sonucunda implant bölgelerinde kemik yapısı ve sağlık durumunuz müsaitse implant sayısı ve çapları belirlenerek tedavi planınız oluşturulur.

Bu muayene sırasında dijital kameralar veya klasik usulde ölçü alınarak ağız içi modellerinizde alınabilir. Ayrıca öncesi ve sonrası durumunuzu karşılaştırmak için ağız içi görüntüleriz de kayıt edilir.

 

Bütün İmplantlar Başarılı mı?

İmplant' ın başarısını etkileyen bir çok faktör bulunmaktadır. Öncelikle implant tedavisi kararı doğru verilmelidir. Hasta implanta uygun mu? implant tedavisine engel teşkil edecek bir sağlık problemi var mı? Yaşı ve kemik seviyesi uygun mu? v.b. soruların diş hekimi tarafından doğru değerlendirilmesi çok önemlidir.

Hasta implanta uygun bulunduktan sonra doğru implant seçimi ve cerrahi aşamalar önem kazanmaktadır. İmplant tedavisi steril bir ortamda hijyen kurallarına uygun olarak yapılmalıdır. Diş hekimi implant yuvasını hazırlarken ve implant yerleşimini yaparken prosedürleri tam olarak uygulamalıdır.

Başarılı bir implant tedavisinden sonra hastanın dikkat etmesi gereken durumlar olacaktır. İmplant sonrası diş hekiminiz bunları size söyleyecektir. İmplant tedavisi bittikten sonra iyileşme henüz olmadığı için implant bölgesine fazlaca yük getirilmemelidir. İlk günlerde yumuşak gıdalarla beslenme tavsiye edilir. Tedavi sonrası sigara ve alkol kullanımı iyileşmeyi geciktireceği için tavsiye edilmez. Doktoronuz tedavi sonrası bir süre antibiyotik ve ağrı kesici önerebilir.

Sonuç olarak başarılı geçen bir implant tedavisi ve hastanın uyarıları dikkate alması sayesinde başarı oranı oldukça yüksektir. Yapılan araştırmalarda %100 e yakın iddialı oranlar çıkmaktadır.


İmplantların Ömrü Ne Kadar?

İmplantların kullanım süresi diğer diş tedavilerine göre oldukça uzundur. 30 yıla kadar ağızda kaldığı görülmüştür. Hasta sağlık durumun koruduğu ve ağız bakımını yaptığı takdirde bu süreler rahatlıkla görülebilir hatta ömürlük olabilir.

Diş implantı seçiminin ömrüyle doğrudan bağlantısı bulunmaktadır. Mesela implant ölçülerinin doğru seçilmesi kullanım ömrüne etki ettiği bilinmektedir. Bununla beraber implant markası da çok önemlidir. Güvenilirliği yüksek olan ve uzun süredir üretimde bulunan implant markalarının gerek teknolojileri gerekse başarı oranları daha yüksek olacaktır. 

Gelişen teknoloji ve ar-ge çalışmalarıyla implantlar yüksek teknoloji ile üretilmekte yiv yapısı ve yüzey şekillerinde gelişmeler olmaktadır. Bu ilerlemeler implantın biyouyumluluğu arttırdığı için zaten yüksek olan kullanım ömrünü arttırıcı niteliktedir.


Yaşlılarda İmplant Diş Tedavisi?

Yaşlılarda implant tedavisi engel bir sağlık durumu olmadığı takdirde rahatlıkla uygulanabilmektedir. Aslında implantta uygunluk operasyon yapılacak bölgedeki çene kemiğiyle ilgilidir. Yaşla birlikte çene kemiği seviyesinde gerilemeler olabilir. Ancak bunun içinde kemik grefti gibi tedaviler bulunmaktadır. Çene kemiği eksikliğinde uygulanan tedavi seçenekleri sürekli gelişmektedir. Bu sayede 70-80 yaşındaki hastalarda implant tedavisi yaygınlaşmaktadır.

Yaşlılarda implant tedavisinde bir diğer husus iyileşme sürecini etkileyecek sistemik bir hastalığı olup olmadığıdır. Bu hastalıklara; kalp rahatsızlığı, hiper tansiyon, kan pıhtılaşma bozukluğu ve yüksek diyabetik durumlar sayılabilir.

 

İmplantların Vücut Tarafından Reddedilme Riski Var mı?

İmplantlar biyo uyumluluğu yüksek titanyum malzemeden üretildiği için böyle bir risk bulunmamaktadır. İnsan vücuduyla son derece uyumlu olan titanyum elementi bu özelliği sayesinde tıbbın diğer alanlarında da kullanılmaktadır. Titanyumun tedavilerde kullanımı çok uzun yıllar önce başlamış ve bu süre içerisinde yoğun testler ve araştırmalardan geçmiştir.


Kanser Riski Var mı?

Tıbbi literatürde diş implantlarının kansere sebebiyet verdiğine dair hiç bir bulguya rastlanmamıştır. Titanyumun implantların diş tedavilerde kullanımı çok uzun yıllar önce başlamış ve bu süre zarfında yoğun testlere tabi tutulmuştur.

 

İmplant Tedavisi Ne Kadar Sürer?

İmplant tedavi süresi implant sayısına ve ek tedavilere ihtiyaç olup olmadığına göre değişir. Eğer herhangi bir ek tedaviye gerek olmadan tek bir implantın süresine değinecek olursak diş hekimin hızına bağlı olarak 10dk -30dk arasında sürecektir. Kemik grefti, sinüs lifting gibi ek tedavilere ihtiyaç varsa bu süre daha uzun olur.

 

İmplant Sonrası Şişlik Normal mi? Kaç Gün Sürer?

İmplant sonrası bölgede şişlik, kızarıklık, ödem, kaşınma, ağrı, batma, kanama nadiren olabilir. Bu tepkiler kısa süreli olmaktadır. Uzun süren tepkiler normal değildir. Eğer ağrı ve şişlik 1 kaç gün içinde azalarak kaybolmadıysa implant tedavinizde problem olabilir. İmplant bölgesinde 1 kaç gün sızıntı şeklinde kanamalar görülebilir. Ancak daha fazla bir kanama varsa tekrar diş hekiminize görünmeniz gerekir. İmplant etrafındaki dikişler genellikle 1 hafta içinde alınır. İmplant sonrası şişliğin artmaması ve kanama sonucu oluşan morluğu engellemek için buz ile işlem bölgesinde kompres yapmak iyi gelecektir. Bölgeye uygulanan buz kompresi 2-3 dk aralıklarla tutup sonrasında 5dk kadar ara vererek uygulanır. Sürekli tutmak buz yanığı dediğimiz duruma sebebiyet verebilir.