Kanal Tedavisi (Endodonti)

Gösterim: 12230

Kanal Tedavisi Nedir? Kanal Tedavisi Fiyatları

Niçin Kanal Tedavisi Yapılır?

Öncelikle şu bilinmelidir ki, doğal dişin yerini hiç bir yapay diş tutmaz. Dolayısıyla doğal dişlerimiz tedavi ederek son noktaya kadar korumalıyız. Dişlerimizden biri hastalandığında en bilinen koruma yöntemlerinden biri de kanal tedavisidir. Kanal tedavisi hasar görmüş dişlerin korunmasında yardımcıdır.

Pulpa (sinir, kan, lenf damarlarını içeren dişin içindeki yumuşak tabaka), kendini tamir edemeyecek derecede hasar gördüğünde pulpa ölür. genellikle buna, kırık dişlerdeki veya derin çürüklerdeki bakteriler sebep olur. Bakteriler dişin özünde iltihaba yol açar. Hasar görmüş veya hastalanmış pulpa çıkarılmazsa diş ve çevresindeki dokular enfeksiyona maruz kalır. Ve sonunda dişinizi tamamen kaybedebilirsiniz.

 
Kanal Tedavisi Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Kanal tedavisi fiyatları tedavi uygulanacak dişin kanal sayısı ve lezyon durumuna göre fiyatlandırılmaktadır. özel kliniklerde dolgu dahil fiyat daha çok tercih edilirken, TDB fiyat listesinde ayrı olarak belirlenmektedir. Kanal Tedavisi Fiyatları 2024 yılı için 2425TL olarak TDB 1. grup iller fiyat listesinde Tek kanal (Dolgu Hariç) belirlenmiştir. Kanal tedavisi İki kanal (Dolgu Hariç) 3645TL iken, Üç kanal (Dolgu Hariç) 4995TL olarak görülmektedir. 

 

Kanal Tedavisi Yapılmazsa Ne Olur?

Derin çürük ve çatlak dolayısıyla pulpanın kendini iyileştiremeyeceği durumlarda diş canlılığını kaybeder, enfeksiyon bütün dişe yayılabilir. Kanal tedavisi yapılmazsa enfeksiyon kök ucundaki dokulara kadar ulaşabilir. Dişi çevreleyen çene kemiği de iltihaplanarak aşınır. Meydana gelen bu boşlukta apse oluşur. Bu tabloya ağrı ve şişlik de eşlik eder ve diş kısa zamanda kaybedilir. (Bakınız: Diş Apsesi)

 

Kanal Tedavisinin Aşamaları;

  • Öncelikle ağrısız ve acısız bir tedavi olması için dişe anestezi yapılır.
  • Daha sonra çürük temizlenip, dişin özüne ulaşılınca hastalıklı ve yumuşak doku çıkarılır. Sinir ve doku artıkları temizlenir.
  • Kök ucuna kadar diş kanalına şekil verilir. Gerekirse bazı ilaçlar uygulanarak iyileşme hızlandırılabilir.
  • Seanslar arasında diş iyileşene kadar geçici dolgu maddeleriyle dişin üzeri kapatılır. İltihabın üremesinin durduğu anlaşıldıktan ve kök ucundan iltihap gelmesi sona erdikten sonra kanal içerisi özel bir dolgu maddesiyle, kök ucuna kadar doldurulur.
  • Bazı vak'alarda bu seanslara hiç gerek olmayıp tek bir seansta da kanal tedavisini sağlıklı bir şekilde kanal tedavisini bitirmek mümkündür.

 Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır? Aşamaları Nelerdir?

 

Kanal Tedavili Dişlerin Ömrü: Uzun Süreli Sağlık İçin İpuçları

Kanal tedavisi, diş sağlığı alanında sıkça başvurulan ve dişin ömrünü uzatan önemli bir tedavi yöntemidir. Peki, kanal tedavisi görmüş bir diş ne kadar süreyle sağlıklı kalabilir? Bu sorunun cevabı, birkaç önemli faktöre bağlıdır.

Kaliteli Tedavi, Uzun Ömür

Kanal tedavisi, dişin iç kısmındaki zarar görmüş veya enfekte olmuş dokunun temizlenmesi ve onarılması işlemidir. Tedavinin başarısı büyük ölçüde, uygulayan diş hekiminin uzmanlığına ve kullanılan teknolojiye bağlıdır. Uzman diş hekimleri tarafından yapılan kaliteli bir kanal tedavisi, dişin ömrünü önemli ölçüde uzatabilir.

Ağız ve Diş Bakımının Önemi

Kanal tedavisi görmüş bir dişin ömrü, ağız ve diş sağlığına verilen önemle doğrudan ilişkilidir. Düzenli fırçalama, diş ipi kullanımı ve ağız gargaraları, tedavi edilmiş dişi koruyarak ömrünü uzatır. Ayrıca, düzenli diş hekimi kontrolleri, olası problemlerin erken teşhis edilmesini sağlayarak tedavi edilmiş dişin daha uzun süre sağlıklı kalmasına yardımcı olur.

Dişin Yapısını Koruyan Üst Yapılar

Kanal tedavisi sonrası, dişin üzerine uygulanan dolgu veya kaplama gibi üst yapılar da dişin ömrünü etkiler. Kaliteli malzemelerle yapılan ve dişin yapısına uygun şekilde uygulanan üst yapılar, dişin fonksiyonelliğini ve estetik görünümünü koruyarak ömrünü uzatır.

Sonuç

Kanal tedavisi, dişin çekilmesini önleyerek, doğal dişin mümkün olduğunca uzun süre ağızda kalmasını sağlar. Profesyonel bir tedavi, etkili ağız ve diş bakımı ve düzenli diş hekimi ziyaretleri ile kanal tedavisi görmüş dişler, yıllarca sağlıklı bir şekilde işlevini sürdürebilir. Unutmayın, diş sağlığınız genel sağlığınızın da bir göstergesidir.