Biberon Çürüğü Tedavisi

Gösterim: 5870

Biberon Çürüğü

Biberonu Çürükleri Neden Olur?

6 yaşından daha küçük çocuklarda çürük, çürük başlangıcı olan beyaz leke ya da çürük sebebiyle kaybedilmiş bir ya da daha fazla sayıda diş bulunmaktaysa bu durum erken çocukluk çağı çürüğü (EÇÇ) ya da biberon çürüğü olarak adlandırılır. Bu durumun sebebi çocuklarda bebeklik döneminden itibaren yaklaşık olarak 6 aylıkken çıkan dişlerin uzun süreli şeker içerikli gıdalar (anne sütü, formül süt, inek sütü, meyve suları vb.) ile temas etmesi ve uygun ağız hijyeninin sağlanamamasıdır.

Bebeklere özellikle uyku sırasında ya da uykuya geçiş esnasında verilen içerisinde tatlandırılmış süt bulunan biberon, herhangi bir tatlıya batırılan emzikler gece boyunca bebeğin ağzında kalarak çürük oluşmasına neden olurlar. Gece uykusu esnasında tükürüğün akış hızı azalmaktadır. Böyle olduğu için de dişler üzerindeki tükürüğün koruyucu özelliği de azalır. Gece boyunca dişlerin üzerinde kalan tatlandırıcı içerikler ağız içinde mikroorganizmalara besin kaynağı oluşturarak dişlerde çürüğün oluşmasına neden olurlar.

 

Biberon Çürüğünden Korunmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Bebeklerde meydana gelen çürüklerin tedavisi çok güç olduğundan, koruyucu önlemlerin erken dönemde alınması gerekir. (Bakınız: Bebeklerde Diş Çıkarma)

 

Bunlar Nelerdir?

  •     Bebeğinizin gece ağzında biberonla uyuma alışkanlığını önleyin.
  •     Beslendikten sonra uyutmaya çalışın.
  •     Biberondaki süte şeker, bal pekmez gibi tatlandırıcılar ilave etmeyin.
  •     Bebek beslendikten sonra mutlaka su içirin.
  •     İlk dişlerin sürmeye başlamasıyla gece ve sabah beslenmeleri sonrası temiz, ıslak bir tülbent ile dişlerini silerek temizleyin.

 

Biberon Çürüğü Önemli Midir?

Biberon çürüğü görülen dişler tedavi edilmezse ağrı yapar ve iltihaplanır. İltihaplı ya da ağrıyan dişler bebeğin huzursuzlanmasına ve beslenme düzeninin bozulmasına neden olur. İltihap alttan gelecek kalıcı dişler de etkileyip şekillerinin bozuk olmasına yol açar. Bu dişler çekilmek zorunda kalırsa çocukta konuşma problemleri ortaya çıkabilir.


Biberon Emmediği Halde Bebeğimin Dişleri Çürüdü Sebebi Ne Olabilir?

Biberonun yanı sıra emziklerin ağlayan bebekleri susturmak amacıyla bal, pekmez, reçel gibi tatlandırıcılara batırılarak verilmesi de biberon çürüklerinin başka bir nedenidir. Bunun yanı sıra, dişler sürdükten sonra oyalanmak amacıyla bebeğin eline verilen karbohidratlı-şekerli gıdalar da diş çürüklerine neden olur. Çocuğu bu tür gıdaların yerine elma, havuç gibi besin değeri yüksek; diş temizliğine yardımcı gıdalara yönlendirmek gerekir. (Bakınız: Çocuklarda Diş Çürükleri)


Çocuklarda Hangi Diş Macunu Ne Kadar Kullanılmalıdır?

Bebeklik döneminde ve üç yaşına kadar çocuklarda diş macunu  kullanımı önerilmez. Diş macunu kullanımına üç yaşından sonra başlanmalıdır.Ancak reklamlarda gördüğünüz gibi 3-5 cm. değil, bir leblebi kadar macun fırçalama için yeterli olacaktır.

Diş macunu kullanımına başlandığı dönemde, florürsüz diş macunlarından herhangi biri tercih edilebilir. Önemli olan çocuğun seçilen macunun tadını sevip istek duymasıdır.

Fırçalama işleminde macundan çok, etkili bir fırçalama işleminin önemli olduğunu unutmamak gerekir. Ayrıca (Bakınız: Çocuklarda Diş Fırçalama)