Diş Apsesi Yanak Şişmesi?
Bazı kişiler diş çürümesini ciddi bir sağlık sorunu olarak görmezler. Ancak, zamanında ve doğru şekilde müdahale edilmediğinde, daha çok sorun yaratan bir hastalığa yol açabilir. Çürüme, bakterinin, dişin özünü enfekte etmesine izin verir. Enfeksiyon köke ve çevre kemiğe yayılır. Bu abse olarak bilinir. Eğer enfeksiyon kemiğe ulaşırsa, diş kaybedilebilir. Enfekte diş kökü ve şişmiş doku ağrıya neden olabilir. Eğer kök ölürse, ağrı yok olacak, ancak yavaş yavaş da bitişik kemiğe zarar verecektir. Enfeksiyonun bir bölümü olarak oluşan irin, çene boyunca bir kanalı aşındırabilir ve diş eti üzerinde bir şişme ya da içi irinle dolu bir deri lezyonuna yol açabilir.
Diş apsesi belirtilerinde, sıcak ve soğuğa karşı hassasiyet, çiğneme ve ısırma sırasında ağrı, yüzde veya yanakta şişlik görülmektedir. Diş apsesi ateş, boyunda şişlik, dişlerde sızlama belirtilerini de göstermektedir. Bazı durumlarda diş apsesi boyun ağrısı, kulak ağrısı ve çene kemiği ağrısı ile ortaya çıkabilir. Diş apsesi patlayabilir. Zamanla bölgede biriken iltihap direne olur, boşalır. Patlaması halinde de kronik bir durum olması nedeniyle bir diş hekimine gidilmelidir.
Şişmiş Diş Apsesine Ne İyi Gelir?
Diş şişmesine ne iyi gelir: diş apsesi ağrılara yol açan bir rahatsızlıktır. Aspirin gibi ağrı kesiciler diş apsesinin neden olduğu ağrılar için içilebilir. Ağrılı yere kolonyalı pamuk koyma gibi kulaktan dolma yöntemler zararlı olduğu gibi rahatsızlığı ortadan kaldırmaz hatta daha kötü hale getirir. Diş apsesinin iyileşmesi için çok sıcak ve çok soğuk yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır. Dişler fırçalanırken yumuşak bir diş fırçası tercih edilmelidir. Tuzlu su ya da sirkeli su ile gargara yapılmasının diş apsesine iyi geldiği belirtilmektedir. Diş şişmesine ne iyi gelir; Sarımsak ile tampon yapılması da sarımsağın anti bakteriyel özelliği ile birlikte etkili yöntemler arasında olduğu söylense de bu tip bilinçsiz sert uygulamalar faydadan çok zarar getirmektedir. Bu yöntemlerin hiçbiri tedavi niteliğinde değildir. Bu yöntemler diş hekimine gidene kadar anlık rahatlama için uygulansa da durumu daha kötüye götürme ihtimalleri de vardır. bu yüzden apsenin altında yatan diş problemi teşhis edilip tedavi edilmeden apsenin geçmesi mümkün olmamaktadır.
Kesin çözüm apseye neden olan dişin tedavi edilmesidir. Diş hekiminin reçete ettiği antibiyotik ilaç ve iğnelerle apse kontrol altına alınır. Sonrasında apseye neden olan dişin tedavisine geçilir. Kanal tedavisi, apikal rezeksiyon gibi dişi kurtarmaya yönelik tedaviler söz konusu olabileceği gibi dişin çekimi de gerekebilir. Diş şişmesine ne iyi gelir sorusunun cevabı net olarak apseli dişin tedavi edilmesidir.
Diş Apsesi Neden Olur?
Diş apsesi daha ortaya çıkmadan önlenebilir bir durumdur. Ancak vücudunuzu bu rahatsızlıktan korumak için öncelikle ona neyin sebep olduğunu bilmeniz gerekir. Apsenin en yaygın sebebi sık tüketilen şeker ve karbonhidrat ihtiva eden yiyecek ve içeceklerdir. Bu tür gıdaların tüketildikten sonra ağız bakterilerin üremesine elverişli bir hale gelir. Ve bu bakteriler dişlerdeki çürük ve kırıklardan derinlere inerek apselere sebep olur. (Bakınız: Diş Ağrısı Neden Olur?)
Dişlerde apse oluşumuna sebep olan diğer etkenler ise müdahale edilmeyen diş çürükleri, diş minesinin zarar görmüş kısımları, dişlerde yiyecek artıklarının birikmesine izin vermek ve genel olarak diş ve ağız hijyenine yeterli özeni göstermemek sayılabilir. Dişlerinize özen göstermek zor geldiğinde şunu hatırlamaya çalışın: apsenin boşaltılması çok daha zahmetli bir süreçtir.
Diş Apsesi Belirtileri
- Dişte sürekli ya da zonklama şeklinde ağrı; (Bakınız: Diş Ağrısı)
- Sıcak ya da soğuk yiyecek ve içeceklere karşı hassasiyet;
- Çiğnerken ağrı;
- Boyunda şişmiş lenf düğümleri
- Ateş ve genel kırıklık.
Diş Apsesi Teşhis
Eğer dişinizde sürekli ve zonklama tarzında bir ağrı varsa, çiğnerken ağrı duyuyorsanız ya da sıcak ya da soğuk yiyecek ve içeceklere karşı hassassanız apseli bir dişiniz olabilir. Hafif ateş, boyunda şişmiş lenf düğümleri olabilir ve genel olarak kendinizi iyi hissetmezsiniz.
Diş Apsesi Tedavisi
Diş hekiminize gitmeden önce, aspirin ya da başka bir ağrı giderici alarak apse ağrısını geçirmeye çalışabilirsiniz. Yalnız, aspirini doğrudan dişinizin ya da çevre dokunun üzerine uygulamayın. Ağzınızı saat başı ılık, tuzlu suyla çalkalamak yatıştırıcı olabilir ancak tedavi edici değildir.
Geçmişte, apseli bir dişe yapılan tek tedavi, dişin çekilmesiydi Belirli koşullar altında diş çekimi yine de uygun olabilir. Ancak, günümüzde diş hekimleri genellikle apseli dişleri iyileştirmektedirler. (Bakınız: Diş Çekimi)
İlk adım olarak, diş hekiminiz büyük bir olasılıkla enfeksiyonu gidermek için bir antibiyotik tedavisi uygulayacak. böylece enfeksiyonun vücudunuzun diğer bölümlerine yayılmasını önleyecektir. Rahatlamanız için ayrıca reçeteye ağrı giderici ilaçlar yazabilir.
Dişinizi kurtarmak için diş hekiminiz, o bölgeyi uyuşturabilir ve daha sonra o dişin diş özü yuvasına bir delik açabilir. Bu basıncı azaltacaktır. Diş özü yuvası temizlenir, dezenfekte edilir ve hareket etmeyecek şekilde bir maddeyle doldurulur. Apseli diş temizlendikten sonra eğer şişme devam ediyorsa, diş hekiminiz aktinomikoz adı verilen bir hastalık olup olmadığını anlamak için özel bir kültür yapmayı isteyebilir.
Bir sonraki adımda diş hekimi diş içine geçici bir dolgu koyacaktır. Enfeksiyon temizlendikten sonra Diş hekimi büyük bir olasılıkla sizi birkaç ay içinde tekrar görmek isteyecektir. Tekrar gördüğünde ise apsenin bıraktığı boşlukta kemik ve dokunun büyüyüp büyümediğini saptamak için dişin röntgeni çekilecektir. Eğer boşluk sağlıklı görünüyorsa, tedavi biter. Enfeksiyon devam ederse, ek tedaviler gereklidir ve diş hekimi sizi hastalıklı dokunun (zaman zaman kökün ucunu da içeren bir küçük kısım) ortadan kaldırılması için ameliyat edecek olan bir uzmana gönderebilir. (Bakınız: Apikal Rezeksiyon)