Kullanımı gün geçtikçe artan implantların üretiminde tahmin edebileceğiniz gibi rekabette yüksektir. Günümüzde bilinen implant markalarının sayısı 600’ civarındadır. Yine bu implant markaları üretimlerinde 100’e yakın farklı dizayn kullanmaktadır. Her geçen gün büyüyen (Bakınız: İmplant) sektöründe bu kadar marka ve farklı dizaynın olması kafa karıştırıcı olsa da hepsi aynı amaca hizmet ettiğinden birbirlerinden farkları dizaynları ve yüzey pürüzlendirme teknolojilerinde olmaktadır.
İmplantın yüzeyi alüminyum oksit ile pürüzlendirme ve asitlendirme ile yapılmalıdır. En büyüğünden en küçüğüne bütün firmalar bu standardı sağlamaktadırlar.
Üzerine ekstra yapılan yüzey kaplamalarının kemik uyumları iyileşme süresini ya da uzun yıllara dayalı kullanımını ikinci derecede etkilemektedir.
İmplantların marka fiyatlarındaki bu kavram kargaşası daha çok ürün güvenliği, sterilazyon ve marka bilinirliği ile bağlantılıdır.
Unutulmaması gereken konu 1960 larda branemark yüzeyi işlenmemiş titanyumu tavşan kemiğine yerleştirmiş ve yine kemik ile bütünleşme sağlamıştır. Esas başarı titanyumla kemiğin çift taraflı entegrasyonundandır.
Diş hekimi hastanın çene kemiğini inceledikten sonra doğru implantı seçerek operasyona başlar. İmplantların geniş ve dar çaplı, uzun ya da kısa olarak çeşitleri vardır.
İmplantların dizaynları birbirinden farklı olabilir. Bazı implantlar daha silindir yapıdayken bazılarının boyun kısmı daha dar olabilir. İmplantın İçine monte edilen üst yapı parçalarının bağlanma şekilleri farklı olabilir. İmplant çene kemiğine kaynadıktan sonra porselen veya zirkonyum diş, implantın üzerine vidalanabilir veya yapıştırılabilir. Bu şekilde farklı dizaynlar mevcuttur. Burada daha önemli olan hastanın çene kemiğinin iyi analiz edilmesi ve diş hekimi tarafından en uygun implantın bulunmasıdır.
Türkiye'de İmplant;
Dünyada üretimi hızla artan implant Türkiyede de üretilmeye başlanmıştır. Türkiye'nin kendi implantını üretecek teknolojisi ve bilimsel alt yapısı bulunmaktadır. Ülkemizde yakın bir zamana kadar ithal edilen implantlar uzun çalışmalar sonucunda nihayet ülkemizde de üretilmeye başlamıştır. Diğer taraftan implant üretiminde lider olan ülkeler ( Almanya, İsrail , Amerika Birleşik Devletleri, İtalya ) adına da üretim yapmaktadır. Tamamen Türk kaynaklarının kullanıldığı %100 yerli üretim olan yüksek kalitedeki implantlar devlet desteğinin ve üretimin artmasıyla fiyatlarının da azalacağı beklenmektedir. Halen dışardan ithal edilen implant fiyatları yüksek olduğundan ve devletin geri ödeme yapmaması nedeniyle ülkemizdeki implant tercihi yeterli düzeyde değildir.
İmplant markalarının operasyondaki başarı oranları %10 civarında olsa da bazı özel implant markaları ar-ge ayırdıkları yüksek bütçeler sayesinde hastaya ve hekime kolaylıklar sunan implantlar üretmektedir. Bu implantlar hızlı iyileşme süreleri sayesinde hastaya avantaj yaşatırken, üst yapıları eklemek için daha gelişmiş bağlantı şekilleriyle de diş hekimine kolaylık ve sağlamlık sunmaktadır.
Genel olarak implant markalarını ikiye ayırabiliriz. İlk grup da sektörde lider olan firmaları sayabiliriz. Bu firmalar yüksek ar-ge bütçeleri yenilikçi tasarımları ile öne çıkan lider firmalardır. İkinci grup da ise; ar-ge harcaması olmayan nispeten eski teknoloji kullanan dental implantların tasarımını satan firmaları söyleyebiliriz.
Ülkemizde Yaygın Olan İmplant Markaları;
- Zimmer İmplant
- Straumann
- Biotech (CMI) implant
- 3i dental implantlar
- Human Tech
- Xive İmplant
- Biohorizons
- MIS-Alfagate implant
- İmplant Direct
- Camlog dental implant